Onlangs kozen Willy Lammers en Robbert van Hasselt voor een leven op het water: nu hun kinderen uit huis zijn, waren ze toe aan een nieuwe uitdaging. Sinds kort wonen ze op een mooie klipper van 25 meter, de Ald Izer. ‘Perfect’, aldus Robbert.

Waterwonen was een sprong in het diepe, maar toch niet compleet vreemd voor het stel: alle drie hun dochters wonen en werken op schepen, met hun man en kinderen. ‘De oudste woont op een charterklipper, de middelste op een Friese maatkast en de jongste op een boltjalk’, vertelt Willy trots. ‘Zo leuk dat we nu gewoon langszij kunnen als we bij elkaar op bezoek gaan!’

Zoals de naam al doet vermoeden, is de Ald Izer een oud schip. ‘Sinds de oorlog had het in de modder gelegen – waarschijnlijk is het tot zinken gebracht, zodat de Duitsers het niet konden vorderen. Twintig jaar geleden is het schip gelicht en omgebouwd tot woonschip.’

Hulp

Willy en Robbert kozen ervoor om hun woonboot te verzekeren via VLOT-verzekerd. ‘We zijn bezig ons schip voor te bereiden op het off grid-leven. Helemaal nieuw voor ons, en gelukkig krijgen we veel hulp uit de VLOT-community. Dat was voor ons de belangrijkste reden om ons te verzekeren via VLOT-verzekerd; kost niets extra’s, en zo steunen we de community. Nu hebben we het beste van beide.’

VLOT-verzekerd is een verzekeringsagentschap enkel en alleen voor woonboten. EOC is een van de twee partners. Ook de schepen van de kinderen van Willy en Robbert zijn daar al onder de pannen. ‘Dat bevalt goed, we vinden de Onderlinge-gedachte prettig en EOC heeft meer dan honderd jaar ervaring’, aldus Robbert.

De Ald Izer. ‘We zijn bezig ons schip voor te bereiden op het off grid-leven.’

Expert aan boord

‘Nu Willy en Robbert hun woonschip ook bij ons verzekerd hebben, moeten we misschien eens gaan nadenken over familiekorting’, zegt Ferdy Hoekman van scheepsverzekeraar EOC met een knipoog. EOC is er voor iedereen met een boot. Of dat nu als plezier-, beroepsvaart of om op te wonen is.

Kies je voor een taxatiewaardeverzekering, dan komt een expert van EOC aan boord. Die expert stelt de huidige waarde van je woonboot vast. Ferdy: ‘Die waardebepaling staat op je polis als het “verzekerde bedrag”. In geval van totaalverlies bij een gedekte schade keren we dat bedrag uit – zonder discussie. Elke zeven jaar wordt je woonboot opnieuw gekeurd. Tijdens die keuring wordt ook gekeken naar het verzekerde bedrag. Als het nodig is, kan de waarde na een keuring worden aangepast. EOC betaalt de kosten van de inspecties.’

‘Welke verzekering je het beste kunt kiezen, hangt af van de staat van onderhoud van je woonboot, maar ook van hoe je leven er nu uitziet – én van je toekomstplannen. Verzeker je de taxatiewaarde van je woonboot, dan krijg je bij totaalverlies het bedrag uitgekeerd waarvoor je bent verzekerd’, legt Ferdy uit. Daarmee kun je doen wat je wilt. Een andere woonboot aanschaffen, maar bij wijze van spreken ook een camperbusje kopen en de wijde wereld in trekken. Bij verzekering van de herbouwwaarde is dat anders: dan krijg je géén geldbedrag uitgekeerd, maar krijg je een nieuwe woonboot.

Kleine lettertjes

Die waardebepaling door een professional is cruciaal. Gebeurt dat niet, dan kun je bij schade nooit meer bewijzen hoeveel jouw woonboot waard was. Pas ook op dat onder de streep niet de dagwaarde overblijft – door een voorwaarde of uitzonderingsclausule in de kleine lettertjes van je polis. Mensen denken vaak dat ze goed verzekerd zijn, maar in de praktijk krijgen ze soms bijna niets uitgekeerd. Afgelopen winter nog zonken door heel Nederland acht woonboten; meer dan de helft daarvan kreeg geen schadevergoeding.

Of je nu voor herbouw- of taxatiewaarde kiest; het belangrijkste is dat je wéét wat er in jouw polis staat en waarvoor je verzekerd bent. En dat je persoonlijk advies krijgt. Zodat je bij schade precies weet waar je recht op hebt.

Vlot geregeld

Let op: vanaf 1 april 2021 stopt ook Unigarant met het verzekeren van woonboten. Dit is dus hét moment om (opnieuw) na te denken over de verzekering van je woonboot. Kies je voor taxatiewaarde, of voor herbouwwaarde? Je leest er alles over op deze website. En ben je benieuwd naar de risico’s van jouw huidige polis? Doe dan meteen de gratis polischeck!