VLOT-verzekerd is een verzekeringsagentschap enkel en alleen voor woonboten. Via onze website kun je een polischeck laten uitvoeren. Ronneke en Roel van Gogh uit Weesp schrokken toen ze dat deden – en sloten een nieuwe verzekering af, op basis van de taxatiewaarde.
‘Het is een bepaalde laksheid. Je weet niet precies wat je hebt, het nakijken is een vervelend klusje en zonder problemen kom je niet gauw in actie. We hadden dus al jaren niet naar onze verzekering gekeken. Zelfs niet toen we vorig jaar in VLOT de service van VLOT-verzekerd voorbij zagen komen om een gratis polischeck te laten uitvoeren. Pas toen kennissen een nieuwe ark bouwden, dachten we er weer aan en lieten we eindelijk die check doen. Daar zijn we nu heel blij mee.
We dachten dat we een herbouwwaardeverzekering hadden, bij een gerenommeerde verzekeringsmaatschappij. Zo stond het ook in onze polis. Maar toen we de uitslag van de polischeck kregen, zijn we wakker geschud. Het stond er echt, op de laatste pagina: twee clausules* waardoor er in ons geval een schadevergoeding op basis van de dagwaarde van toepassing was – en niet op basis van herbouwwaarde. Als er geen inspecteur aan boord is geweest die een taxatiewaarde heeft vastgesteld, zo legde Hendrik de Wit van VLOT-verzekerd ons uit, is de verzekerde som op je polis enkel het bedrag waarover de premie wordt berekend. En dus níét het bedrag dat je uitgekeerd krijgt bij schade.’
Taxatiewaarde
‘We hebben natuurlijk gelijk actie ondernomen na die polischeck – en kozen een verzekering die veel beter bij onze huidige situatie past. De vorige verzekering sloten we af voor onze ark van 210 vierkante meter. Maar nu we beide op leeftijd zijn en Ronneke mindervalide is, is dat niet meer de ark die we terug zouden willen als er onverhoopt iets zou gebeuren. We zouden dan graag kleiner willen wonen, met minder onderhoud.
Daarom hebben we nu bewust gekozen voor een verzekering op basis van de taxatiewaarde in plaats van de herbouwwaarde. Nu kunnen we na schade zelf bepalen wat we met het uitgekeerde bedrag doen. En dat veel geld betalen niet per se inhoudt dat je daar iets goeds voor terugkrijgt, bewijst de nieuwe factuur. We betalen nu dik 900 euro mínder per jaar en hebben een betere dekking – én een waardegarantie. Daarom wilden we graag ons verhaal doen. We hopen dat anderen ook in actie komen voordat er problemen zijn.’
In het kort geeft een échte herbouwwaardeverzekering – die je alleen kunt afsluiten voor een woonboot met een betonnen casco – je de garantie dat je bij totaalverlies dezelfde ark op dezelfde plek geleverd krijgt. Zonder dat je geld moet bijleggen. Er komt een inspecteur langs die samen met jou de herbouwwaarde van de ark gaat vaststellen. Je krijgt dus geen geld, maar er komt wel een nieuwe ark en de verzekeraar betaalt de nota’s. Mochten de uiteindelijke herbouwkosten hoger uitvallen dan het vastgestelde bedrag, dan neemt de verzekeraar het prijsverschil voor zijn rekening. De ark wordt om de tien jaar geïnspecteerd en gewaardeerd.
Een taxatiewaardeverzekering geeft je de garantie dat je bij totaalverlies het getaxeerde bedrag uitgekeerd krijgt. Dat bedrag krijg je wél op je rekening en mag je vrij besteden, dus je kunt er – bij wijze van spreken – ook een huis in Spanje van kopen. Bij een taxatiewaardeverzekering komt er eveneens een inspecteur langs, maar dan om samen met jou de huidige waarde van de bóót vast te stellen. Dat bedrag wordt gegarandeerd uitgekeerd bij totaalverlies, en je boot wordt om de zeven jaar geïnspecteerd en gewaardeerd.
Ben je nieuwsgierig naar de risico’s van jouw huidige polis? Doe dan vandaag nog een gratis polischeck.
* Clausule 1: De volgens de polisvoorwaarden vastgestelde schadevergoeding wordt uitgekeerd tot maximaal het in de polis vermelde verzekerde bedrag. Dit betekent dat, anders dan in de voorwaarden aangegeven, geen “waardegarantie” van toepassing is. Clausule 2: Bij de schaderegeling geldt als waarde direct vóór de schadegebeurtenis altijd de dagwaarde van de verzekerde zaak. Dit betekent dat geen recht bestaat op schaderegeling waarbij de nieuwwaarde van de verzekerde zaak het uitgangspunt is.